Title Image

Wat is een webinar?

Live webinar voor Randstand vanuit onze online video studio in Merksem
Live Webcast Antwerp Management School
Live Webinar Roche

WAT IS EEN WEBINAR

Wat is een webinar? En wat is het verschil met een live webcast, live streaming of een klassiek seminar? Tijd om voor een en altijd komaf te maken met spraakverwarringen en misverstanden.

 

Een webinar is een live uitzending via het internet. Meestal een presentatie door een spreker vanop één locatie die live gevolgd kan worden vanop verschillende plaatsen.  Om direct contact met het publiek te behouden worden er dikwijls interactieve functies  toegevoegd. Naast een eenvoudig vragenformulier behoren chats of polls tot de mogelijkheden.

 

Webinars versus live webcasts

Conferenties of seminaries met een live publiek zijn dikwijls mee te volgen via het internet.  Sommige organisatoren kiezen er voor om enkel de keynote live uitzenden, anderen gaan voor het volledige programma.  De sprekers op het evenement richten zich in eerste plaats tot het live publiek in de zaal. De online kijkers vormen een bijkomend publiek maar staan zelden centraal. Online kijkers kunnen de presentaties volgen maar de interactie is beperkt, of afwezig.  Men spreekt over een live webcast als de uitzending eerder beperkt is in tijd, zoals bijvoorbeeld één spreker.  Wanneer het echter gaat over een langere uitzending wordt het event ‘live gestreamd’ en is het meestal volledig mee te volgen.

 

Locatie

Live webcasts worden meestal verzorgd vanuit een conferentiezaal, een aula of publiek event. Bij webinars gebeurt dit meestal vanuit een professionele video studio die speciaal hiervoor ingericht is. Een webinar studio geeft je volledige controle over de lichtomstandigheden, de akoestiek en de techniek.  Een vaste webinar studio heeft ook het voordeel dat er geen tijd nodig is voor transport installatie van camera’s, videoregie of licht op locatie. Uitzendingen zijn dus meestal een stuk beter en goedkoper.

 

Doeleinden

Webinars worden vooral ingezet om de relatie met bestaande klanten of prospect te versterken. Door interessante inhoud en inzichten aan te bieden groeit het aanzien van je merk en van de presentator als expert. Webinars kunnen ook aangewend worden om nieuwe leads te verzamelen in kader van een brede online strategie.

 

Techniek

In tegenstelling tot enkele jaren geleden zijn webinars vandaag vlot toegankelijk. De meeste computers, tablets of smartphones zijn geschikt om vlot webinars mee te kunnen volgen. Het is niet nodig om bijkomende software te installeren of complexe technische instructies te volgen.  Er bestaan verschillende webinar platformen, elk met specifieke functies gericht op een andere doelstelling.

 

Wil je meer weten over webinars, onze studio of praktische ondersteuning bij de organisatie van een webinar? Neem contact op met een van onze webinar experts.