Title Image

Blog

Live webcasts falen enkel door budget

  |   Live Streaming   |   No comment

Dit jaar alleen al gingen de live webcasts van de Amerikaanse Super Bowl, De Grammy Awards en de Oscars de mist in. En velen herinneren zich vast nog wel Apple’s aankondiging van de iPhone 6 in het, jawel, Mandarijns.

 

Waarom? Budget.

 

Het is simpel maar wordt dikwijls vergeten. Bij een live uitzending heb je maar één kans. Het werkt of werkt niet.

 

Als je uitzending onder de categorie ‘nice to have’ valt dan heb je weinig te vrezen, maar voor een belangrijke aankondiging of groot evenement denk je beter twee keer na.

 

De eerste grote live uitzendingen over het internet liggen ondertussen al meer dan 20 jaar achter ons. Na al die jaren is de streaming technologie het experimentele stadium echt wel voorbij. Zowel voor het coderen van video, de distributie als het afspelen zelf zijn ondertussen verschillenden betrouwbare componenten en oplossingen beschikbaar op de markt.

 

En toch gaat het dikwijls mis. Waarom?

 

Iedereen weet dat wanneer je zekerheid wil, je best een plan B achter de hand houdt. Wat ga je doen wanneer er plots een onverwacht probleem opduikt?

 

Eerlijk? In veel gevallen is er geen plan B bij een live uitzending. Zelfs niet bij de grotere. En de reden is simpel: budget.

 

Om het zogenaamde ’single point of failure’ probleem op te lossen moet je voor elke stap in de keten een alternatief voorzien. Dat maakt je uitzending snel 40 tot 60% duurder, en onrendabel.

 

Of je nu een kleine conferentie organiseert of een mondiale keynote, het probleem blijft hetzelfde. De meerkost van je plan B is significant en het budget sneuvelt meestal al op de eerste projectmeeting.

 

Ook bij Storycatchers hebben we klanten die ons vragen om te werken via één enkele internetlijn. Een lijn die in sommige gevallen nog eens gedeeld wordt met andere gebruikers of -erger nog- met het WIFI netwerk voor bezoekers. Ook bij Storycatchers zijn er klanten die een backup streaming encoder schrappen uit het budget omdat het materiaal is dat toch niet gebruikt zal worden.

 

Volgende keer misschien toch liever een plan B dan een hoop teleurgestelde kijkers?

 

No Comments

Post A Comment