Title Image

Blog

Dé misvatting over productvideo’s

  |   Video Marketing, Video Strategie   |   No comment

Productvideo’s zijn een geweldige meerwaarde voor webshops, online retailers of andere partijen die hun product aanprijzen via internet. Helaas worden ze vaak misbruikt. Misbruikt door ego’s met een te enge focus op het product. Met een tablet, smartphone of zelfs professionele videocamera in de hand wat rond een product draaien is geen productvideo. Dat is namelijk dé grootste misvatting rond productvideo’s.  Ja het product staat in de schijnwerper, maar nee, het product is niet de kern van jouw boodschap. Laat me je vertellen waarom.

 

Klantgericht denken

We leven in een tijdperk waarin de klant meer dan ooit controle heeft over de informatie die hij krijgt van ondernemingen. Hij beslist naar welke boodschappen hij kijkt en welke hij negeert. Boodschappen brengen die hem niet boeien of zelfs irriteren is een stomme zet en dan zijn we nog vriendelijk in onze bewoordingen. Het tijdperk van push-berichten is voorbij. We geven de klanten wat ze willen, wanneer ze dat willen.

 

Productgericht denken

“Maar productvideo’s focussen toch op het product? De naam zegt het zelf. We vertrekken vanuit het product dat we hebben en verkopen dit aan de klant.”

 

Productvideo’s hebben onterecht vaak een negatieve bijklank: “De klant komt te weinig aan bod.”, “Productvideo’s focussen zich volgens hen enkel op de karakteristieken van het product in plaats van wat ze voor de klant doen.”, … . Slechte productvideo’s doen dat inderdaad. Goede productvideo’s doen het volgende : ze gebruiken het product als hefboom om zijn kwaliteiten te linken aan de noden van de klant.

 

De synergie tussen de klant en het product

Rendabele online video marketing vertrouwt op een goede balans tussen product en klant. De grootste impact creëer je wanneer je de klant tevreden kan stellen met nuttige informatie over jouw product. De spotlight mag dan wel schijnen op het product maar de boodschap, die moet relevant zijn voor de klant.

 

lego-podium-blogpost-productvideo's

Product in de spotlight, maar boodschap gericht naar klant bij productvideo’s

 

Het is geen “of”-verhaal, het is een “en”-verhaal. Met de link naar een specifiek product in het bouwen van een videoreeks zorg je voor een duidelijke link naar toekomstige conversies en een meetbare ROI. Klantgericht denken zorgt ervoor dat er überhaupt een rendabele campagne is met een relevant aantal conversies.

 

Productvideo’s : de ultieme combinatie

Nergens is de balans tussen product en klant zo duidelijk als bij goede productvideo’s. De geboden relevante informatie zorgt dat de klant een gefundeerde en correcte keuze kan maken voor een specifiek product. Je moet hem niet om de oren slaan met karakteristieken die hem weinig tot niets zeggen. Je geeft hem nuttige, begrijpbare informatie waarvoor hij je dankbaar is omdat het zijn keuze vergemakkelijkt.

 

Geef in een tweetal minuutjes de voor-en nadelen van het specifieke product. Laat zien hoe het product gebruikt wordt. Laat weten in welke situatie dit product het beste is en in welke situaties we beter een ander product (dat ook op de webshop kan staan) gebruiken.

 

Zo laat je klantgericht denken samenwerken met een focus op een specifiek product in video marketing. Met informatie waardoor klanten de juiste beslissing kunnen nemen. Met een juiste balans tussen jouw product en de wensen van de klant. Zo bouw je lange termijn relaties. Zo overtuig je niet alleen nieuwe klanten maar behoud je ze ook.

 

Besluit

Dames en heren, alsjeblieft, stop met het misbruiken van de productvideo. Het is een geweldige tool voor zowel klant als verkoper. Erken echter het belang van beide partijen. 

 

Een productvideo is meer dan een showcase van je product dat per toeval ook SEO-gewijs nog eens goed scoort. Uiteraard zijn die voordelen er ook en zijn die zeer belangrijk voor jou, de producent. Dat hebben we al besproken in een vorige blogpost. In de eerste plaats is de productvideo echter een informatiebron voor de klant. Houd dat in gedachten wanneer je de volgende keer een productvideo wil produceren. Maak dan een productvideo met impact.

No Comments

Post A Comment