Title Image

Blog

Waarom ik afhaak bij de meeste webcasts

  |   Live Streaming   |   No comment

HANSHet gebeurt wel eens dat er een interessant evenement is dat niet echt in mijn agenda past. Ik ben dan altijd blij als ik merk dat de organisatoren een livestream hebben voorzien waardoor ik toch een of twee sessies online mee kan volgen.

 

Tenminste, dat is meestal toch het plan. In de praktijk hou ik het na enkele minuten dikwijls al voor bekeken. En eerlijk? Ik vraag me af waarom.

 

Zelf sta ik sinds 2001 elke maand wel een paar keer aan de andere kant van de lijn. Enige vorm van beroepsmisvorming is hier zeker op zijn plaats. Maar toch, iets klopt er niet. Wat dan?

 

Kijk eens rond op een gemiddeld congres. Een echt goede spreker over een boeiend onderwerp kan de aandacht van de aanwezigen nog redelijk richting podium bewegen. Maar in veel gevallen glijden blikken en vingers vrijwel direct af naar de smartphone en wordt de presentatie verbannen naar een soort achtergrondmuziek. En tijdens het onmisbare panelgesprek is het al helemaal om zeep.

 

Mocht er een technologie bestaan waarmee je onzichtbaar tussen de bar en de zaal kon verhuizen zou het in veel gevallen een lege bedoeling worden.

 

Online is dat al het geval. Daar hoef je maar een tabblad te wisselen in je browser en niemand weet dat je er stiekem tussenuit gemuisd bent.

 

En toch geloof ik dat het anders kan. Als we immers ’s avonds in de zetel naar een praatprogramma of nieuwsuitzending op TV kijken houden we dat veel langer vol. Terwijl het ook daar gaat over enkele mensen die samen een gesprek hebben over een onderwerp dat op zich niet noodzakelijk zo interessant is.

 

Misschien is dat ook wel het verschil. Het gros van de live webcasts beantwoorden gewoon niet aan de criteria voor een boeiende live uitzending. Een webcast wordt nog dikwijls gezien als een stukje techniek waarmee je een beeld van punt A naar B kan sturen, niet als het dynamische liveverslag wat het eigenlijk zou moeten zijn.

 

En eerlijk, dat die techniek ondertussen de vorm van een mobiele app heeft aangenomen zoals bij Meerkat of Facebook Live is niet echt een opsteker voor de gemiddelde kwaliteit van een live uitzending.

 

Dus beste organisator: Denk volgende keer eens na hoe je een boeiende uitzending kan maken op basis van een goede spreker, meerdere camerastandpunten en verstaanbare klank. Als dat laatste dan ook nog eens synchroon loopt met het beeld blijf ik zitten tot de laatste seconde en krijg je van mij alvast luid applaus.

No Comments

Post A Comment