Title Image

Blog

360-graden video : hype of blijver?

  |   Video Marketing   |   No comment

Het aantal 360-graden video toepassingen zit in een stroomversnelling. De ene is nuttig en relevant, de andere verre van. Na de aandacht voor 4K video en 3D video is 360° video volgens velen namelijk the next big thing in video maar wat moet je daarmee?

 

 

Hoe het begon

 

360-graden video is niet echt nieuw. In de wereld van de games wordt de techniek al langer gebruikt om spelers mee te zuigen in het verhaal. Alhoewel, daar had je dan wel een dure virtual reality (VR) bril voor nodig.

 

Toen Facebook in maart 2014 VR brillenmaker Oculus opkocht voor 2 miljard dollar was duidelijk dat er iets stond te gebeuren.  Zeker omdat rivaal Google enkele maanden later zijn Google Cardboard voorstelde waarmee je van elke smartphone een VR bril kon maken voor minder dan 15 EUR.

 

Doorbraak

 

Hardware, zoals brillen en cardboards, is belangrijk. Maar zonder goede 360-graden content ben je daar weinig mee. Pas toen YouTube in 2015 een functie toevoegde om 360-graden video’s op te laden op het platform werd 360° plots een hype. Wil je als Google zijnde uitdragen dat je open communiceert? Toon de mensen je data center en laat ze kiezen waar ze naar kijken.

 

Ondertussen is ook Facebook gestart met 360° video en vanaf deze week kan je via YouTube zelfs live streamen in 360°. Het speelveld is gecreëerd, maar moet je het betreden?

 

Opportuniteiten

 

Over de zinvolle toepassingen van 360-graden video is het laatste woord nog niet gevallen.  Toepassingen gaan van virtuele operaties in een ziekenhuis tot rondleidingen van immo makelaars en van live oorlogsverslaggeving tot toepassingen in de evenementenbusiness zoals we zelf onlangs deden voor The Voice in het Midden-Oosten.

 

De vraag blijft, wanneer is 360° zinvol? Er zijn een hoop toepassingen waarvan we bij Storycatchers overtuigd zijn dat ze de hype-fase niet gaan overleven.  Maar in andere sectoren liggen er enorme kansen. Het is, mede door de hulp van YouTube en Facebook, een vrij toegankelijk communicatiemiddel naar de kijker. De kijker voelt zich baas over de video en kiest de content die hij wil.

 

Vandaag moet je je vooral de vraag stellen in hoeverre 360° iets toevoegt aan het verhaal dat je wil vertellen. Is het echt een meerwaarde dat je kijkers zelf de kijkrichting in je video kunnen bepalen? En indien ja, is de meerwaarde in verhouding tot de meerkost bij de productie van de video?

 

Kostprijs

 

360° video produceren vraagt een goede voorbereiding. Doordat een kijker letterlijk in alle richtingen kan kijken moet je vooraf zeer goed weten wat je in beeld brengt en op welke manier.  De mogelijkheden om in de montage veel aan te passen zijn beperkt. Een goed script en scenario is dan ook een absolute vereiste.

 

Als je video publiek gepubliceerd mag worden op een platform als YouTube of Facebook is er geen kost voor de distributie. Op dat vlak is er geen verschil met klassieke videoreportages.

 

360° camera’s kan je al kopen voor minder dan 1000 EUR, maar voor high-end oplossingen of live streaming heb je professionele camera’s nodig die al snel 10x meer kosten.  De evolutie in 360° gaat bovendien zo snel dat een topproduct na enkele maanden waardeloos wordt.

 

Conclusie

 

Is 360° video een blijver? Wat ons betreft zeker wel. Al raden we je aan om kritisch te kijken wat 360-graden video voor jouw bedrijf kan betekenen alvorens je marketingbudget hierin te investeren. De opportuniteiten zijn talrijk, net als de valkuilen. Ken jezelf en het verhaal dat je wil brengen en bekijk dan of 360° video iets voor jou is.

 

meer over het onderwerp van 360-graden video.

No Comments

Post A Comment