Title Image

Blog

Online video met Impact

  |   Video Marketing, Video Strategie   |   No comment

Online video met impact. Het lijkt een baseline uit de duizend. Maar voor Storycatchers is het veel meer dan zomaar een slagzin.

 

Even verduidelijken. Een organisatie die 1000 nieuwe leden wil aantrekken. Een webshop die in 2016 de omzet met 20% wil laten groeien.  Een installateur van ventilatiesystemen die klanten wil leren hoe ze zelf de stoffilters kunnen vervangen.

 

Op het eerste zicht totaal verschillende situaties.

 

En toch. In al deze gevallen draait het om een gedragsverandering. Je lid maken, een product bestellen of iets nieuws leren zijn concrete acties die samen hangen met een verandering in het gedragspatroon. De acties zijn bovendien perfect meetbaar en dus de ideale indicatoren (KPI’s) voor je rapportage.

 

Als je het gedrag van je doelpubliek in een zinvolle richting kan bijsturen zit je op de goede weg. Maar er is meer nodig om echt iets te bereiken en rendabel met video aan de slag te gaan.

 

Van gedragsverandering naar impact

Bij Storycatchers spreken we over online video met impact. We kijken niet naar de gedragsverandering op zich maar naar het totale plaatje. Hoeveel mensen bereik je met video? Hoeveel daarvan zijn in staat om zelfstandig een filter te vervangen? Hoeveel mensen gaan over tot aankoop van je product? Wat is dus de totale impact van je online video?

 

Veel marketeers staan niet stil bij de effect van hun videocampagnes. De juiste impact meten en berekenen is ook niet zo eenvoudig. Toch bevat elk degelijk video communicatie plan best duidelijke doelstellingen rond de te bereiken impact.

 

De magische formule

I = ΔG x B x CR (formule video impact)

Impact is de beoogde gedragsverandering (delta G) vermenigvuldigd met je totale bereik (B) en de conversieratio (CR). De laatste factor is het percentage mensen dat na het bekijken van je video effectief overgaat tot het gewenste gedrag of resultaat.

 

Even concreet: De marketing manager van een online winkel wil de verkoop van een bepaald product optrekken en tegelijk een rendabel campagneresultaat neerzetten. Hij beslist om dit te doen via een authentieke product presentatie video door een van zijn medewerkers. Na 2 maand blijkt dat de video al door 1400 mensen is bekeken en dat 5% daarvan ook effectief het product heeft aangekocht.

 

De totale impact van de campagne is 70 verkochte producten. Als je weet dat de marge op een product 20 EUR is dan is het economische effect op je bedrijfsresultaat 1400 EUR.

 

Performance marketing

 

In de online marketing wereld is er een verschuiving bezig van vaste naar dynamische campagnebudgetten. Zo lang een campagne rendabel is kan het budget automatisch worden opgetrokken. Tegelijk stijgt het geboekte resultaat. Performantie gedreven marketing dus.

 

Vertaald naar ons voorbeeld van hierboven betekent dit dat de eigenaar zinvol aan de slag kan met productvideo’s voor alle producten waarvan de economische impact de productiekost (hier 1400 EUR) overstijgt.

 

Conclusie

 

Videomarketing sturen op basis van impact is de manier om de rendabiliteit van je campagnes te waarborgen.

No Comments

Post A Comment